Log ind

Bruger du dine kick-startere rigtigt?

Motivation drejer sig om at kende sine kick-startere og bruge dem rigtigt.

I denne artikel fokuserer vi på nogle af de indsigter, vi fik frem i interviewet med professor Henning Langberg i denne artikel. Du vil lære tips til at finde ud af, hvordan og hvor tit, du skal bruge dem.

Kick-startere – negative og positive

Kick-startere er de faktorer, der kan sætte noget i gang i dig – og holder dig gående. Kender du dine kick-startere? Og kender du forskellen mellem dine negative og positive kick-startere?

Negative kick-startere fungerer rigtig godt til at sætte noget i gang hos dig. At få dig til at ændre den situation, du befinder dig i. Det kan fx være:

 • Nu skal det være slut. Nu skal jeg tabe mig
 • Nu skal jeg altså i bedre form, så jeg ikke bliver sat af på bakkerne
 • Nu skal det være slut med at spise slik
 • Nu skal jeg have styr på min økonomi

Der er ikke tale om, hvad du gerne vil opnå, eller hvor du ønsker at komme hen. Der er tale om at flytte dig væk fra der, hvor du er nu.

Derfor kalder vi dem negative kick-startere

Positive kick-startere fungerer rigtig godt til at få dig til at holde motivationen. At få dig til at blive ved, selv når det er svært. Det kan fx være:

 • Jeg glæder mig til at nå ned på/op på XX kg. Det bliver dejligt
 • Jeg glæder mig til at komme i bedre form, så jeg kan følge med mine træningskammerater på bakkerne
 • Jeg glæder mig til at spise mere grønt, fordi jeg oplever mere energi i kroppen
 • Jeg glæder mig til at få styr på min økonomi, fordi det vil give mig ro i maven

Der er altså tale om det, du gerne vil opnå og det udbytte, du håber at opnå. Det drejer sig altså om, hvor du vil hen med din forandring.

Derfor kalder vi dem positive kick-startere

For at skabe og fastholde en forandring skal du aktivere både negative og positive kick-startere!

Her følger et par eksempler, vi i LOOP kender fra os selv. Måske kan du genkende dig selv i dem?

Eksempel: Jeg vil gerne tabe mig 5 kg

Efter en lang vinter kan der ofte være snakke med sig selv, om at nu skal der ske noget – Måske skal der smides et par kilo, måske er slikskålen blevet fast inventar om aftenen og mageligheden har taget over eller måske er LOOP-medlemskabet ved at trække støv?

Udgangspunkt: For at tabe dig, skal der forbrændes flere kalorier, end der indtages. Det gælder i alle vægttab. Og det kræver en række aktive til- og fravalg, hvor kick-starterne kommer i spil

 • Fra i dag lader jeg slikskålen stå i skabet. Den kommer kun frem fredag aften
 • Fra i dag sætter jeg 3 gange træning ind i kalenderen, hver uge og de næste 12 uger
 • Fra i dag vil jeg tage trapperne, hver gang jeg får lejlighed til det
 • Fra i dag anretter jeg min aftensmad efter T-tallerken princippet, hvor 50% af tallerkenen dækkes af grøntsager, 25% af kulhydrater og 25% med mager protein (fx fisk eller kylling)

Er eksempler på negative kick-startere, som du aktiverer

 • Når jeg er kommet ned i vægt/op i vægt, vil jeg tage mine lækreste bukser på og gå i byen
 • Når jeg er lykkes med at holde slikskålen i skabet hele ugen og først tager den frem fredag aften, vil jeg glæde mig selv med et lækkert stykke chokolade
 • Når jeg i 12 uger har fået trænet 3 gange om ugen i LOOP, vil jeg glæde mig selv med en massage

Er eksempler på positive kick-startere, som du aktiverer

Når du skal holde din motivation med dit vægttab, kender du nu dine kick-startere – både de negative, som får dig væk fra den situation, du gerne vil væk fra; og de positive som minder dig om, der hvor du gerne vil hen.

Eksempel: Jeg vil gerne gennemføre en halvmarathon

Løbeskoene er fast inventar i dit liv. Hen over vinteren har du holdt dit løb ved lige. Men du er endnu ikke klar til en lang tur med alt, hvad det indebærer af udholdenhed, styrke i led og muskler og det mentale mind-set, der skal til for at løbe uafbrudt i op til 2 timer (som er helt normalt for en motionist på en halvmarathon).

Udgangspunkt: For at blive klar til en så stor præstation som en halvmarathon, skal du udbygge din udholdenhed, din styrke i både ben, hofte, mave – og de mange støttende muskler. Læs mere om, hvordan LOOP-træning kan hjælpe dig med at komme i løbeform her

 • Fra i dag starter jeg en plan for min løbetræning med 3 løbepas om ugen
 • Det ene af disse skal være et intervaltræningspas, hvor jeg skal presse mig selv i korte intervaller. Helt op til trin 18 på Borg-skalaen.
 • De 2 andre intervaller skal være langsomt pace, minimum 90 minutters løb
 • Fra i dag sætter jeg fokus på styrketræning, der hjælper på mit løb
 • Jeg vil bruge inspiration fra LOOP’s artikel på dette
 • Fra i dag vil jeg droppe undskyldninger om dårligt vejr for ikke at tage ud at løbe

Er alle eksempler på negative kick-startere, som du aktiverer

 • Jeg vil glæde mig til at få skudt et billede af mig selv med medaljen om halsen, når jeg er kommet i mål
 • Billedet vil jeg få sat op i en ramme, som skal stå på mit arbejdsbord
 • Jeg vil glæde mig til at få min gamle løbemakker, Louise, med ud at løbe igen
 • Jeg vil give mig selv et par nye løbesko, som jeg vil løbetræne i og bruge på selve konkurrencedagen

Er alle eksempler på positive kick-startere, som du aktiverer

Når du køber dit startnummer til halvmarathonet, kender du nu dine kick-startere, som du kan bruge. Henholdsvis de negative kick-startere til at komme i gang og forandre den situation, du er i. Og de positive til at minde dig om, hvorfor det er værdifuldt for dig at træne op til og gennemføre et halvmarathon.

Hvordan og hvor tit skal du bruge dine kick-startere?

Her bliver det meget subjektivt. Hvad fungerer for dig, fungerer nødvendigvis ikke for andre – og omvendt. Du skal derfor lytte til dig selv. Husk – du skal bruge dine kick-startere for at fastholde og styrke din motivation. Og du skal bruge din motivation, fordi du ønsker en forandring. Og forandring kræver forvandling. Du kan ikke forvente, at der sker noget nyt og anderledes, hvis du fortsætter, som du plejer.

Start med at bruge dine kick-startere hver dag

Hver morgen gentager du dine kick-startere, både de negative og de positive


Del dine drømme, mål og kick-startere med andre

Nu har du skabt et netværk, en opbakning, der rækker langt ud over dig selv. Det forpligter, det støtter dig


Fejr dine sejre. Undgå at slå dig selv, når du ikke lykkes

Det er let af slå dig selv i hovedet, hvis du “falder i” eller ikke gør, hvad du har lovet dig selv. Det får du bare intet ud af. Det gør dig kun skamfuld og demotiverer dig.

Lær at sige “pyt” og mind dig selv om, at i morgen er du endnu mere motiveret for at gøre det, du har sat dig for

Gør dine mål synlige

Skriv dem op og sæt dem på køleskabet eller andre synlige steder


Lav en plan, du gør synlig. Og notér hver dag, hvad du er lykkedes med

Hvad skal du gøre? De positive kick-startere

Hvad skal du undgå? De negative kick-startere


Brug dine sejre til at sætte dig nye mål

Der er intet så motiverende, som når du lykkes/er på vej til at lykkes. Så brug den energi til at sætte dig nye mål

På sigt kan du måske sætte anvendelsen af dine kick-startere ned, og primært bruge dem, når din motivation svigter. Men brug dem – og gerne oftere end du tror, du behøver. For gentagelsen i mønstre, herunder at gentage kick-startere, hjælper dig med at ændre mønstre.

Hos os i LOOP kender vi alt til at bruge kick-startere. Og vi erkender blankt, at vi bruger nogle af dem, hver eneste dag. For vi er som vores medlemmer. Vi skal også have noget, der hjælper os med at holde motivationen.

Forandringer kræver forvandling. Og forvandlinger tager tid. Læs gerne om vores egen Flemming, der tog et kæmpe vægttab. Det tog tid. Det var ikke altid en perfekt rejse. Men netop Flemmings evne til at holde fast i lang tid førte ham sikkert i mål.

Læs flere artikler fra LOOP

Du behøver ikke at strække ud – og andre myter om udstrækning

Læs mere

Brug Borg-skalaen og ryk dine grænser!

Læs mere

Kan LOOP-træning booste din mulighed for vægttab?

Læs mere