Log ind

Find din motivationstype og få succes med din træning

Hvis du oplever, at det, der motiverer andre, ikke motiverer dig, er du ikke alene. Langt fra. For der er store forskelle på, hvad der motiverer os, og ikke mindst hvilke rammer vi skal have for at lykkes. Vi er særligt opmærksomme på, at netop din motivation er nøglen til dine succeser. Ligegyldigt om det drejer sig om vægttab, bedre form, mere styrke eller blot oplevelsen af en krop, der fungerer bedre – så kræver det forandringer. Forandringer fra, hvad du har gjort tidligere. Det er netop her, motivationen kommer i spil. For det er den, der skal drive forandringsprocessen. Uden motivation, ingen forandring og dermed ingen succes.

Vi rakte ud til en af Danmarks mest anerkendte eksperter, når det kommer til motivation og forandringer. Det er professor Henning Langberg, som i dette interview deler ud af sine erfaringer med motivation, særligt når det drejer sig om de ændringer, vi søger i forbindelse med træning og kost.

Interview med Professor Henning Langberg

Info om Henning Langberg

Henning Langberg, professor i rehabilitering ved Københavns Universitet, forsker bl.a. i træningsmotivation. Han har skrevet bogen ”MOTIVATION – Nå i mål med din træning” sammen med fysioterapeut og konceptudvikler, Brian Overkær, og cand. scient. i idræt med speciale i sportspsykologi, Nicklas Pyrdol. Henning Langberg er til daglig leder af Center for Sund Motivation på Københavns Universitet.

Hvad er motivation egentlig for noget?

“Man kan sige, at motivation er vores samlede drive til at gøre noget. Om det er en hobby, et fysisk gøremål i hjemmet eller en forandring af vores liv, fx at komme i bedre form, tabe os, opnå større velvære, blive klogere. Det hele styres af vores motivation. Den er så at sige afgørende for den succes, vi kan opnå”, fastslår Henning Langberg.

Hvis motivationen er så vigtig, hvad er det så, der tænder den – eller slukker den, spørger vi nysgerrigt. “Motivationen aktiveres enten af indre eller ydre faktorer. Og nogle gange i et mix. Indre faktorer kan fx være dårlig samvittighed, noget vi gerne vil opnå, angst eller frygt. Ydre faktorer kan fx være lægen eller en god ven/familiemedlem, noget eller nogle vi ser op til og aspirerer efter. Og der er, som du ser, både positive og negative faktorer, der kan kick-starte vores motivation” fortæller Henning Langberg.

Positive eller negative kickstartere – hvad fungerer bedst?

“De negative kickstartere er meget effektive som igangsætter. Man kender det fra sig selv. Nu skal der altså ske noget. Men skal man lykkes på den lange bane, er de positive kickstartere bedst til at fastholde motivationen. Primært fordi, man ved kickstarteren tilbyder noget bedre, noget værdifuldt. Ikke noget, man skal flygte fra. Men noget, man gerne vil søge hen til”, siger Henning Langberg og fortsætter “og det helt afgørende, som vi har fundet er, at det er ikke nok at kickstarte sig selv en gang. Det er en kontinuerlig proces. Vi har sågar set eksempler på personer, der skal kickstarte sig selv forfra hver morgen!”

Fra motivation til motivationstyper

I LOOP er vi meget opmærksomme på, hvad det er, vores medlemmer ønsker at opnå med deres medlemskab i LOOP. Der er nemlig ikke kun én årsag til at træne i LOOP.

Derfor er vi også interesseret i at spørge Henning Langberg, om vi alle drives af de samme faktorer. “I vores arbejde med motivation fandt vi hurtigt frem til, at der var mange forhold, der gjorde sig gældende. Vi gennemførte en lang række test og fandt frem til en række specifikke typer. Vi kalder dem motivationstyper. Når man forstår, hvilken motivationstype man bedst matcher, forstår man også meget bedre, hvad det er, man skal søge at omgive sig med, når man skal motiveres. Og ikke mindst, hvad man skal undgå”.

De 5 motivationstyper – hvilken passer bedst til dig?

Resultatet af de mange tests med kickstartere og motivation har skabt fem motivationstyper. Her gennemgår vi sammen med Henning Langberg de fem motivationstyper og lader Henning kommentere på hver enkel.

Makkeren

Makkeren er motiveret af samværet med andre og de sociale relationer, der opstår i forbindelse med en aktivitet.

Kendetegn for makkeren 

Makkeren vil typisk være en person med et stort socialt netværk og interesser, der kræver, at flere er sammen om en aktivitet. 

En makker kan fx sige:

“Der skal også være plads til hygge, når vi træner”

“Det er dejligt, når vi kan være sammen om noget”

Sådan motiveres makkeren

Makkeren vil gerne være engageret i sine aktiviteter sammen med andre og kan have svært ved at se meningen med at lave aktiviteter alene. Det kan være mindst lige så vigtigt at vide, hvem der kommer, som hvad der skal ske. At træne og præstere sammen med andre, hvor man kender hinanden, vil være energigivende for makkeren.

Tænkeren

Tænkeren har brug for at vide, hvorfor en aktivitet gør godt. Der skal være mening med galskaben.

Kendetegn for tænkeren 

Tænkeren vil typisk være et vidende menneske, der funderer over tingene, spørger og søger ekstra viden om sin træning eller kost. 

En tænker kan fx sige:

“Jeg har søgt en del på nettet omkring min motion.”

“Hvad gør denne øvelse egentlig godt for?”

Sådan motiveres tænkeren 

En tænker har brug for at vide, hvordan træning eller sund kost virker i kroppen og motiveres fx af at forstå, hvorfor en specifik øvelse kan hjælpe til at nå et bestemt mål. Det kan være gavnligt for tænkeren at sætte sig godt ind i en specifik motionsform eller eksempelvis viden om sæsonens frugt og grønt. 

Mesteren

Mesteren er nysgerrig, elsker at lære nye færdigheder og udvikle sin kunnen.

Kendetegn for mesteren 

Mesteren kan lide at lære, læse og studere – og ikke mindst øve sig. Mesteren søger inspiration og trives med at mærke fremgang. Mesteren vil gerne være dygtigere og dygtigere.

En mester kan fx sige:

“Det er skægt at følge min træning med mit BeeFit-ur”

“Jeg vil gerne lære, hvordan jeg bliver bedre til at udføre øvelsen”

Sådan motiveres mesteren 

Mesteren brænder for at udvikle sig. At udfordre sig selv til at lære noget nyt, fx at løbe 5 km eller få en mesterserv i tennis trigger en mester. En mester har brug for at se fremgang og vil især motiveres af træningsformer, hvor man kan og skal øve sig – på fx løbestil.

Medskaberen

Medskaberen er mest motiveret, når han eller hun selv er med til at bestemme farten.

Kendetegn for medskaberen 

En medskaber vil typisk være et engageret og selvstændigt menneske, som er dybt engageret i job og/eller fritidsinteresser og familie. En medskaber sætter gerne sit personlige præg på tingene.

En medskaber kan fx sige:

“En skade i hoften har sat en stopper for mit golfspil. Jeg er dog blevet webredaktør for klubben, så jeg har stadig en finger med i spillet.”

“Det betyder meget for mig, at jeg selv kan planlægge min træning, så jeg har lavet mit eget program til cirklen”

Sådan motiveres medskaberen

Medskaberen har brug for at blive taget med på råd. Indflydelse, involvering og deltagelse er nøgleord. Medskaberen er mest motiveret, hvis han eller hun oplever fleksibilitet og forandring. En medskaber kan lide at eksperimentere og lege efter humør. 

Vinderen

Vinderen er drevet af at slå rekorder og vinde – over sig selv eller andre i samme miljø og situation.

Kendetegn for vinderen 

En vinder trives i et miljø, hvor der er noget på spil, og resultaterne let kan måles. En vinder behøver ikke nødvendigvis at vinde for at have det godt – det kan også bare være den ærlige dyst, der gør livet sjovt.

En vinder kan fx sige:

“Lægen havde sjældent set så flot et blodtryk som mit”

“Det er ikke så sjovt, når man ikke kan følge med drengene længere.”

Sådan motiveres vinderen

Vinderen bliver tændt af at konkurrere med sig selv eller andre. En vinder rykker, når der skal kæmpes for at indhente en træningsmakker eller nå et ambitiøst mål. Resultater og målbare præstationer er vigtige. En vinder kan holde sig selv til ilden ved at få jævnlig feedback på, hvordan træningen går – også i forhold til andre. 

Sådan kan du bruge motivationstyperne til at få succes

Hvordan vil du anbefale vores medlemmer at bruge motivationstyperne, spørger vi afslutningsvis Henning Langberg. “Vær ærlig overfor dig selv. Hvilke af typerne passer bedst til dig? Det er så den, der er den styrende. Og sandsynligvis kan du også genkende dig selv i en af den andre typer. Tænk på denne som din sekundære type.”

“Er du fx vinderen, men også ser dig selv i makkeren, så opsøg konkurrencer med andre, find udfordringer du kan tage sammen med andre osv. Er du Mesteren, men også ser dig selv i Tænkeren, så vær opsøgende på nettet om træning, spørg endelig i dit LOOP-center og bed om at få vurderet, hvor godt du fx gennemfører en øvelse” siger Henning Langberg og afslutter “Motivation er den mest afgørende faktor for at lykkes. Når du først tør være ærlig om de faktorer – positive eller negative – der kickstarter dig, så brug dem. Brug din motivationstype til at skabe præcis de omgivelser, der hjælper dig. Husk, at vi alle har noget, der gør vi “snubler”, altså der hvor vi opfinder undskyldninger for os selv. Lav et snublekort, så du ved, hvor og hvad, der gør dig sårbar. Motivation drejer sig ikke om perfektion, men om progression. Det lange seje træk”, understreger Henning Langberg.  

Har du lyst til at blive endnu klogere på motivation? Så klik her

Bliv en bedre løber med styrketræning i LOOP

Læs mere

Vægttab – kom i mål med mange små skridt

Læs mere

Få styr på din teknik og få mere ud af din træning

Læs mere