Log ind

Teknik og træningseffekt – det perfekte makkerpar

Styrketræning og teknik er et ofte overset kapitel indenfor fitness. Som du kunne læse i en tidligere artikel skyldes fremskridt med din træning øget belastning på muskulaturen.

Ikke desto mindre, er det en vigtig faktor for succes og optimal træning at have god teknik, når du udfører dine øvelser.

Lad aldrig vægt gå foran teknik!

Det er svært ikke at blive motiveret af fremskridt. Sådan har vi det alle. Men, det er vigtigt, at teknikken kommer før forøgelse af belastningen. Så vær særlig opmærksom på din teknik, når du øger belastningen i maskinerne. Spørg meget gerne om hjælp. For det er svært at kigge på sig selv, når man giver den fuld gas i maskinerne.

Når du har god teknik i styrketræning, sikrer du dig:

  • At den øvelse, du udfører, gavner netop de muskler, som øvelsen har til hensigt at gavne, uden at involvere andre, utilsigtede, muskelgrupper
  • Samtidig minimerer du skadesrisikoen og maksimerer effektiviteten af den involverede muskulatur, da dit naturlige fokus nu ligger på kun at styrke den udvalgte muskel

2 eksempler, du selv kan prøve

Stig har samlet to øvelser, som vi ofte hjælper medlemmer med at udføre bedre. Fokus er den rigtige teknik til bedre resultater. Og apropos resultater. Du kan også variere din træning i samme maskine. Det viser vi nederst i artiklen.

Back Hyper

Denne øvelse er med til at styrke din lænd samt dine balder og baglår, hvis du altså udfører den korrekt.

I den korrekte udførsel er du helt lige i din startposition, trækker luft ind mens du sænker kroppen kontrolleret ned og puster luft ud i det du kommer tilbage til startposition. Pres dine hofter ind i puden for at få et ekstra spænd i din baldemuskulatur. Undgå at bøje dine ben, når du kommer tilbage til startposition, da du derved ikke spænder optimalt i baglår og balder.

Billede af bundposition

Her ser du din bundposition. Maskinen skal indstilles, så den passer med, at du kan bøje din hofte uden besvær. Og dine fødder er placeret mod fodstøtten i bunden.

Biceps Curl

Denne simple øvelse er faktisk den vi retter mest på i LOOP. Øvelsen er en enkeltleds øvelse, og det led du skal bevæge, er dit albueled. Underarmen er det eneste du skal bevæge i øvelsen. Din overarm skal være helt rolig i bevægelsen.

Grib håndtagene og hold albuerne ind til kroppen.  Bøj albuen indtil din hånd er under skulderen. Løft IKKE din albue, men behold den ind til kroppen. Sænk hånd og underarm kontrolleret ned til startpositionen.

Her ses hvordan en korrekt og forkert udførelse af biceps curl kan se ud.

Variation af brystpres

Variation i styrketræning er af stor betydning for flere aspekter af din træning og generelle sundhed. Her er nogle vigtige grunde til, at variation bør indarbejdes i din styrketræning.

Når du udsætter dine muskler for nye og forskellige belastninger, stimuleres de på forskellige måder. Dette kan føre til øget muskelvækst og styrkeudvikling, da forskellige øvelser arbejder på forskellige muskelgrupper og stimulerer dem på varierede måder. Træning kan indimellem blive kedelig, hvis du altid laver de samme øvelser. Variation i træningen holder det interessant og udfordrende, hvilket kan hjælpe med at bevare motivationen og lysten til at træne regelmæssigt.

Husk at benytte fodpedalen, når du starter øvelsen.

Når du træner din brystpres øvelse, så prøv at sætte dine hænder på den lodrette del af håndtaget i stedet for den vandrette del. Denne position gør, at du får strakt din muskel på bagsiden af overarmen (triceps) lidt mere, og derved sætter du den under mere pres.

For at opnå de bedste resultater er det vigtigt at have en afbalanceret træningsplan, der inkluderer variation i både øvelser, træningsmetoder og intensitet. Book derfor en gratis instruktørtid i dit lokale LOOP center, så vi kan hjælpe dig. Dette vil ikke kun forbedre dine træningsresultater, men også bidrage til at opretholde en sund og skadesfri krop.

Læs flere artikler fra LOOP

Fastelavnsboller – du må godt!

Læs mere

Styrke og stræk på ferien

Læs mere

Bevar energien og de gode vaner hele året

Læs mere