Log ind

Fastelavnsboller – du må godt!

Fastelavn er mit navn… Fastelavn venter lige om hjørnet, og de fristende fastelavnsboller har efterhånden prydet bagervinduerne længe. Men må du gerne spise sådan en basse, når du prøver at tabe dig?

Svaret er ja. Det må du faktisk gerne.

Vægttab handler om at finde en balance, og at du spiser en fastelavnsbolle i dag, gør ikke, at dit vægttab er spildt. Det handler om hvad du vælger at spise resten af dagen. At det er de sunde valg, der fylder mest hen over året. I denne artikel har vi i samarbejde med DAVA Foods, lavet en opskrift på en gammeldags fastelavnsbolle med sukker. En rigtig klassiker med vaniljecreme og hindbærmarmelade. For den ene gang om året, så må du gerne.

Det skal du bruge:

1 vaniljestang, kornene herfra
3,5 dl sødmælk
4 DAVA æggeblommer
100 g sukker
30 g majsstivelse

1 spsk majsstivelse
2 spsk sukker
400 g hindbærmarmelade

250 g smør
0,5 l sødmælk
50 g gær
2 DAVA æg
80 g sukker
1 tsk salt
950 g mel

Flormelis
Vand
Krymmel til pynt

Sådan gør du:

Vaniljecreme

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom mælken i en tykbundet gryde sammen med vaniljekornene og den tomme vaniljestang. Kog mælken op under omrøring. Pisk æggeblommer og sukker sammen. Kom majsstivelse i æggesnapsen og rør forsigtigt rundt.

Hæld den kogende mælk i æggesnapsen under konstant omrøring. Når det er rørt sammen, kom massen tilbage i gryden og bring det i kog under konstant omrøring.

Kog cremen op under konstant omrøring til det begynder at tykne. Bemærk, at cremen begynder at tykne ved omkring 80 grader.

Kom den varme creme over i en ren skål. Dæk cremen til med husholdningsfilm. Helt nede ved cremen, så den ikke danner kondens. Sæt vaniljecremen på køl og lad den afkøle helt.

Hindbærmarmelade

Bland sukker og majsstivelse.

Kom marmeladen i en lille gryde sammen med sukker og stivelse. Kog det hele op under omrøring i et par minutter.

Put marmeladen i en skål og lad det køle af i køleskabet.

Dej

Tag smørret ud af køleskabet, og lad det blive blødt.

Lun mælken til den er lillefingervarm. Smuldr gæren ud i mælken og rør rundt til det er opløst. Tilsæt herefter æg, sukker og salt og rør det ud.

Tilsæt halvdelen af melet og rør rundt.

Tilføj det bløde smør og ælt det grundigt ind i dejen.

Bland resten af melet i. Rør dejen godt sammen i ca. 10 minutter på enten røremaskine eller med en håndmikser, så den bliver smidig og elastisk. Dejen kan godt være lidt klistret – hellere lidt for klistret end for tør.

Lad dejen hæve i ca. 30 minutter ved stuetemperatur.

Del dejen i to

Når dejen er færdighævet. Rul dejen ud den ud til ca. 0,5 cm tykkelse og skær dem ud i 12-15 lige store firkantede stykker.

Rør vaniljecremen igennem før brug, så den bliver blød. Put en teskefuld marmelade og en skefuld vaniljecreme i midten af hvert stykke.

Saml hjørnerne og lad bollen blive helt tæt.

Sæt fastelavnsbollerne på en bageplade med bagepapir med samlingen nedad. Lad fastelavnsbollerne efterhæve i 30-45 minutter.

Gentag med den anden del af dejen.

Varm ovnen op til 240 °C, alm. ovn.

Pensl fastelavnsbollerne med mælk. Bag fastelavnsbollerne, en plade af gangen, i ca. 12-15 minutter. Køl dem af inden de pyntes.

Pynt

Lav en glasur af flormelis og vand. Pynt fastelavnsbollerne med glasur og krymmel.

Tip!
Fyldet i gammeldags fastelavnsboller kan selvfølgelig varieres, ligesom man har lyst til, f.eks. er det også et klassisk valg at komme remonce i sammen med vaniljecremen.

Læs flere artikler fra LOOP

Styrke og stræk på ferien

Læs mere

Teknik og træningseffekt – det perfekte makkerpar

Læs mere

Træn sammen med din familie

Læs mere