Teknik drejer sig ikke kun om, at det skal se godt ud. Teknik drejer sig om at bruge sin krop, når du træner, med fokus på at undgå skader og optimere resultatet af din indsats. Derfor har vi altid et stort fokus på din teknik, når du træner i LOOP.
Men hvad er egentlig god teknik? LOOPs egen Stig Witzner giver med udgangspunkt i tre øvelser, råd og tips til bedre teknik, skadesreduktion og bedre resultater.
Artikel af Stig Witzner fra LOOP Fitness
Teknik og træningseffekt – det perfekte makkerpar
Styrketræning og teknik er et ofte overset kapitel indenfor fitness. Som du kunne læse i en tidligere artikel skyldes fremskridt med din træning øget belastning på muskulaturen.
Ikke desto mindre, er det en vigtig faktor for succes og optimal træning at have god teknik, når du udfører dine øvelser.
Lad aldrig vægt gå foran teknik!
Det er svært ikke at blive motiveret af fremskridt. Sådan har vi det alle. Men, det er vigtigt, at teknikken kommer før forøgelse af belastningen. Så vær særlig opmærksom på din teknik, når du øger belastningen i maskinerne. Spørg meget gerne om hjælp. For det er svært at kigge på sig selv, når man giver den fuld gas i maskinerne.
Når du har god teknik i styrketræning, sikrer du dig:
- At den øvelse, du udfører, gavner netop de muskler, som øvelsen har til hensigt at gavne, uden at involvere andre, utilsigtede, muskelgrupper
- Samtidig minimerer du skadesrisikoen og maksimerer effektiviteten af den involverede muskulatur, da dit naturlige fokus nu ligger på kun at styrke den udvalgte muskel
3 eksempler, du selv kan prøve
Stig har samlet tre øvelser, som vi ofte hjælper medlemmer med at udføre bedre. Fokus er den rigtige teknik til bedre resultater. Og apropos resultater. Se også disse tips som en måde at sammentrække muskulaturen bare en smule mere og på den måde opnå endnu bedre resultater, hver gang du træner.
Lat pulldown:
Sid ret med ryggen. Grib fat i de rigtige håndtag (under 180 cm, er det de nederste). Kig ligefrem eller lidt opad.
Træk dine albuer ned og hold samtidig brystkassen oppe. Dette bevirker, at du sammentrækker din muskulatur på ryggen. Albuerne skal trækkes mod bagsiden af din krop, og ikke ned på siden eller ligefrem foran kroppen. Bukker du sammen, gør du det ikke korrekt.
Når du lader håndtagene gå op igen, så hold imod, så du bestemmer farten, samtidig med, at du trækker vejret ind.
Næste gentagelse puster du luften ud, mens du trækker håndtagene ned.
Seated Dip
Undgå at flagre med albuerne. For at involvere din bagside af overarmen, som hedder triceps eller mormorvinkearmen, skal dine albuer ind til kroppen.
På den måde får du bøjet dit albueled mere, og belaster derved din tricepsmuskel mere. Flagrer armene, er din brystmuskel og forreste skuldermuskel mere aktiveret end bagsiden af overarmen.
- Åndedræt: Indånd, når du trykker vægten ned, og udånd, når du løfter vægten tilbage til startpositionen
- Stræk ud: Efter triceps dips, er det en god idé at strække dine triceps og skuldre for at mindske muskelspændinger og øge fleksibilitet
Leg press
I din bentræning kan du fokusere på flere områder, så længe du bruger god teknik. Det beskriver jeg senere. Til at starte med, skal du udføre øvelsen så korrekt som muligt.
Sæt dig i benpres maskinen. Placér dine fødder på pladen, så tæerne flugter med skruerne. Brug venstre hånd på håndtaget på fodpladen. Brug højre hånd til at løsne sædet og træk dig så tæt på pladen som muligt. Du skal ikke føle ubehag i din lænd. Bemærk, at i øvelsen skal dine fødder og knæ være ud for hinanden.
Tag en dyb indånding, læn hovedet mod nakkestøtten, grib fat i håndtagene på siden af sædet og pres dine ben frem, så de er næsten strakt, mens du ånder ud. Returnér derefter langsomt til udgangspositionen, uden at vægtskiverne rører hinanden, og gentag. Undgå at løfte din bagdel fra sædet.
Der kan varieres i øvelsen: Placér dine fødder længere nede på fodpladen, og du belaster forsiden af låret mere (og dine knæ).
Placér dine fødder højere oppe på pladen og din balde og hase muskulatur belastes mere.
Vi ses i LOOP til effektiv Fitness.