Efteråret er over os. Og det betyder, at vejret skifter og lysten til hygge indenfor bliver større.
Vi har i denne udgave fokus på årstidens grøntsager, og hvordan de kan bruges i nogle lækre supper, som efteråret indbyder til at spise. Supper er samtidig geniale efter et koldt udendørs træningspas, hvor du skal hjem og have varmen.
Artikel af Steffen Aarøe fra LOOP Fitness
Den første suppe er hokkaidosuppe. En klassiker i efteråret, og så smager den bare dejligt. Sødmen fra græskarret kombineret med chili og ingefær, kan virkelig give selv den koldeste krop varmen. Og så kan du jo tilføje endnu flere grøntsager, alt efter hvad du selv kan lide.
Derudover har vi lavet en lækker grønkålssuppe, hvor du får en cremet og lækker smag og samtidig mætter den skønt. God appetit!
Hokkaidogræskarsuppe
Det skal du bruge:
- ½ hokkaido græskar
- 1 løg, grofthakket
- 4 fed hvidløg, finthakket
- 2 gulerod, i tern
- 4 kartofler, i tern
- 1 tsk rød chili, finthakket
- 1 tsk ingefær, fintrevet
- 1 liter grøntsagsbouillon
- 1,50 dl piskefløde/madlavningsfløde
- 1 spsk olivenolie
Fremgangsmåde:
Start med at gøre alle grøntsagerne klar – skræl, pil, hak og skær ud.
Hokkaidogræskarret skal vaskes grundigt. Skær det over på midten og tag alle kernerne ud (Du kan evt gemme dem, og tørre dem i ovnen, så har du hjemmelavede græskarkerner). Du behøver ikke skrælle græskarret, men skær blot urenhederne af. Der sidder en masse gode vitaminer i skrællen.
Svits alle grøntsagerne i gryden, så de afgiver lidt ekstra smag, og tilsæt derefter grøntsagsbuillon til gryden. Lad det koge indtil alle grøntsagerne er møre.
Blend det hele, så det får en ensartet og cremet consistens. Tilsæt fløde (madlavningsfløde, hvis du ønsker at spare på fedtet) og smag til med salt og peber.
På toppen kan du bruge græskarkerner og hakket æble. Eller du kan toppe med bacon, cremefraiche og græskarkerner. Kun fantasien sætter grænser.
Grønkålssuppe
Det skal du bruge:
- 2 løg, finthakket
- 4 fed hvidløg, finthakkede
- 800 g kartoffel, skrællede og skåret i tern
- 1,20 liter grøntsagsbouillon
- 250 g grønkål, finthakket
- 1 dl piskefløde/madlavningsfløde
- 1 spsk olivenolie
- salt
Fremgangsmåde:
Start med at rense alle grønsagerne, få dem klargjort og skåret i tern. Løgene kommer jeg altid ned i det kolde vand, sammen med kartoflerne inden de skal skrælles. Jeg synes det er nemmere at pille løgene når de er våde, og samtidig får jeg ikke tårer i øjnene, når jeg hakker løgene.
Svits løg og hvidløg i olie, tilsæt derefter kartofler og grøntsagsboullion og lad det hele koge til kartoflerne er næsten møre. Kom derefter grønkål i og lad det koge med i ca. 3-5 min. Tilsæt piskefløde eller madlavningsfløde og blend suppen til den er cremet og fyldig. Smag til med salt og peber.
Til topping anbefaler vi ristede græskarkærner, æbler og rugbrød i tern på panden. Det giver en dejlig sødme og lidt fyld i suppen. Men du topper den lige som du har lyst til.