Det nye år er i gang, og for mange er det lig med fokus på en sundere livsstil efter en tid med meget julemad og mange søde sager. Retter med mange grøntsager og højt proteinindhold kan til tider være en smule svære at finde på – men her kommer vi med tre vegetariske opskrifter, som er lavet i samarbejde med Dava Foods. Disse opskrifter er perfekte at flette ind i aftensmadsidéerne for at komme godt i gang med vægttabet her i det nye år, da de både mætter godt, er nemme at lave og indeholder en god portion protein, grøntsager og vitaminer.
Opskrift 1: Shakshuka
Shakshuka er en varm og krydret ret med pocherede æg i tomatsovs, der har sin oprindelse i det nordafrikanske køkken.
Det skal du bruge:
- 4 Dava æg
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 rød chili, uden kerner
- 1 rød peberfrugt
- 1 squash
- 1/2 spidskål
- 1 spsk fedtstof
- 1 tsk spidskommen
- 2 tsk paprika
- 2 ds. hakkede tomater
- salt, peber
- 1/2 budt persille
- 100 g salattern
Sådan gør du:
Først snitter du løg, hakker eller presser hvidløget. Halverer chilien, og fjerner kernerne. Derefter skæres chilien i små tern. Peberfrugt og squash skæres i tern og spidskålen snittes i fine, korte strimler.
Sauter løg, hvidløg, chili og peberfrugt på en stor pande. Når løgene er klare, tilføjes squash og spidskål til panden. Steg det med i 5-7 min. eller indtil grøntsagerne har mistet volumen.
Tilføj hakkede tomater, paprika, spidskommen, salt og peber, og lad det simre ved lav varme i ca. 15 min. Smag til med salt og peber.
Lav 4 fordybninger i tomatsaucen, og slå et æg ud i hver fordybning. Lad panden simre under låg i ca. 10 min., eller indtil æggehviden er kogt igennem og æggeblommen stadig er smilende.
Smuldr salattern og hakket persille på toppen lige inden servering.
Servering
Server shakshuka varmt, med ristet fuldkornsbrød eller rugbrød til.
Opskrift 2: Spansk æggekage
En spansk æggekage – eller ‘tortilla de patatas‘, som den hedder på spansk – er en lækker æggekage med kartofler og en absolut klassiker på tapasbordet i Spanien.
Det skal du bruge:
- 6 Dava æg
- 2 løg
- 2 gulerødder
- 1 rød peberfrugt
- 1 fed hvidløg
- 11-12 kogte kartofler
- 1 spsk fedtstof
- 1 tsk paprika
- 1 dl mælk
- salt, peber
- 1 spsk majsstivelse
- 1 dl oliven efter smag
Pynt
Bredbladet persille
Sådan gør du:
Skær løget i tynde skiver. Skær gulerødder og peberfrugt i små tern, og hak hvidløget. Skær kartoflerne i skiver.
Svits kartofler, løg og hvidløg i fedtstoffet i ca. 5 min ved middel varme. Rør i det undervejs.
Tilsæt gulerødder, peberfrugt og røget paprika.
Pisk æggene sammen, og tilsæt mælk, salt, peber og majsstivelse.
Hæld æggemassen over grøntsagerne, og skru ned for varmen.
Steg æggekagen færdig i ca. 20 min., til den er stivnet.
Skær oliven i mindre stykker, og drys dem over æggekagen. Drys hakket persille over til sidst.
Servering
Server æggekagen som middagsret med rugbrød og salat til.
Tip!
I stedet for at stege æggekagen på panden, kan du tilberede den i ovnen, når æggemassen er hældt over de svitsede kartofler og grøntsager. Bag den ved 200° C i ca. 20 min. på midterste ovnrille.
Opskrift 3: Madpandekager med kødfrit fyld
Madpandekager kan laves med alverdens fyld, men det behøver ikke altid være med kylling eller oksekød. I denne opskrift bruges der et plantebaseret og økologisk køderstatningsprodukt fra DAVA kaldet No Chicken, som bruges i stedet for kylling. No Chicken er baseret på ærte- og bønneprotein og indeholder hele 56 g. protein pr. 100 g. Foruden det høje proteinindhold i det plantebaserede produkt, er den plantebaserede kost også både gavnlig for andre sundhedsmæssige og miljømæssige forhold.
Desuden bliver spidskål også brugt som fyld i opskriften på madpandekagerne. Spidskål er fyldt med vitamin C, K og B, og så smager det godt! Spidskål giver også en god fylde, både på tallerkenen og i maven, hvilket ydermere gør den til en fantastisk grøntsag at spise under et vægttab.
Det skal du bruge:
- 1 pose DAVA No Chicken eller anden protein
- Tortilla pandekager
- Spidskål
- Græskarkerner
- Tørrede tranebær
- De grøntsager du ellers bedst kan lide (her er brugt majs, rød peber, agurker
Sådan gør du:
I stedet for kød har vi brugt No Chicken fra Dava Foods, som vores proteinkilde. Hvis du ønsker at bruge kød eller noget andet, kan du sagtens gøre dette. I vores tilfælde sættes No Chicken i blød i 15 minutter. Lad det hellere stå lidt for længe end for lidt. Steg det derefter på panden, indtil alt vandet er absorberet, og det er svitset af.
Et halvt spidskål skæres i meget tynde strimler, og kogt vand hældes på indtil den ønskede sprødhed – omkring 2 minutter giver en god konsistens. Herefter kommes det i en skål, og tørrede tranebær vendes i.
De andre grøntsager skæres. Da pandekagen er købt færdiglavet, skal denne blot varmes – enten i mikroovn, i ovnen eller på panden. Pandekagen skal kun have få minutter, så den stadig er blød og ikke bliver for sprød til at blive rullet. Derefter kan du fylde din madpandekage, og så har du en nærende og mættende aftensmad klar.
Aftensmadopskrifter som disse kan være med til at hjælpe dig til en sundere livsstil samt et varigt vægttab. Generelt er det en god huskeregel at gå efter måltider, som er rige på protein, grøntsager og fuldkorn, da disse mætter mest – det kan sagtens være nemt og lækkert at spise sundere!
Produkter i samarbejde med DAVA Foods, der er brugt i denne artikel.