Log ind

Lær at bruge vaner til at lykkes med dit nytårsforsæt

Kvinde i et fitness center der puster ud, mens hun træner på en brystpres maskine.

I denne artikel vil vi hjælpe dig med at dykke ned i noget af det mest fundamentale for os mennesker – nemlig vores vaner. Du vil lære noget om, hvorfor vi er vanemennesker (bare rolig, det er vi alle på et eller andet plan), om hvad vaner gør ved os – og ikke mindst, hvad der kræves, hvis du vil ændre en vane eller introducere en ny vane.

Hvis du oplever, at du dagligt eller næsten dagligt gentager adfærd eller mønstre, så er du langt fra den eneste. Du gør nemlig langt de fleste ting i din dagligdag uden at tænke nævneværdigt over det. Du har nemlig vaner. Altså adfærd og mønstre, som du gør automatisk.

Netop fordi vaner styrer så store dele af vores liv, er det værd at kigge sig selv efter i sømmene og identificere, hvilke vaner:

  • Der er positive for dig – som i vaner, der hjælper dig på vej mod det, du ønsker. De gode vaner
  • Der er negative for dig – som i vaner, der bremser eller hindrer dig på vej mod det, du ønsker. De dårlige vaner

Og lige så vigtigt er det at identificere den eller de faktorer, der igangsætter dine vaner. Lad os kalde dem triggers eller igangsættere. Når du trigges, sættes dine vaner automatisk i gang. Du er ofte slet ikke klar over det.

Så når vi taler om vaner – både de gode og de dårlige vaner – er det vigtigt, at du lærer dine igangsættere og triggers at kende. For først når du kender og accepterer BÅDE dine vaner og dine triggers, kan du gøre noget ved dem.

Lille opgave til dig selv:

  • Tænk over 3 ting, du gør automatisk hver dag?
    • Helt almindelige dagligdagsting som fx hvor du lægger dine nøgler, har du en rækkefølge du tager dit tøj af og på, hvad er det første du kigger efter i køleskabet?
  • Tænk over, hvad der trigger dig ved disse handlinger?
    • Er det turen gennem hoveddøren og ind i entreen? Er det måden, du går i seng på? Er det sulten, den lille sult, lysten til noget sødt?
Kvinde der åbner køleskabet og kigger ind.

Hvordan forandrer du vaner?

Ikke alle vaner arbejder til din fordel. Dem kalder vi de dårlige vaner.

Spørgsmålet, vi (næsten) alle stiller os, er, hvordan vi slipper af med dårlige vaner?

I dette udsagn ligger der faktisk et andet udsagn, som vi med fordel kan huske at spørge os selv om, nemlig:

Hvad vil jeg udskifte min dårlige vane med?

– med andre ord, når du ønsker at fjerne noget negativt, søger du allerede mod at erstatte dette med noget positivt.

Næste lille opgave til dig selv:

  • Beskriv 3 dårlige vaner, du gerne vil af med
  • Beskriv, hvad du vil erstatte disse dårlige vaner med
  • Beskriv, hvad du vil få ud af at erstatte en dårlig vane med en god vane
  • Prøv at sætte disse op i en sætning som: ”Jeg vil erstatte ”dårlig vane X” med ”god vane X ”, fordi det vil give mig ”X”
Person der sidder og skriver i en notesbog.

Nu har du ikke alene sat ord på din dårlige vane. Du har også sat ord på, hvad du ønsker i stedet. Og ikke mindst har du givet dig selv en klar og entydig motivation for at ændre vanen. Du har nemlig givet dig selv et udbytte, som du vil blive glad for.

At sætte disse tre ting sammen:

  • Hvilken dårlig vane vil jeg af med?
  • Hvilken god vane vil jeg erstatte den med?
  • Hvad får jeg ud af at skaffe mig af med den dårlige vane og introducere den gode vane?

– er første skridt mod den forvandling, du ønsker. 

Forvandling kræver forandring

At sætte ord på sine vaner er første skridt. Nu kommer det afgørende. Nemlig at sætte handling bag ordene!

Hvis du ønsker at forvandle dårlige vaner til gode, kræver det en forandring i din adfærd. Og adfærden starter med dine tanker. Dine tanker bliver til bevidsthed. Din bevidsthed er startskuddet for ændring af adfærd.

Så forandringen starter med dine tanker. Og udleves gennem adfærd. Tænk på det.

LOOPs 5 gode råd til at komme i gang med din forandring

OBS: Dette er generelle råd til alle. Der kan være faktorer, der gør det lettere eller sværere for dig rent faktisk at gennemføre dine forandringer. Hvis du er en af dem, anbefaler vi, at du tager fat i os nede i dit LOOP center, så vi kan hjælpe dig på vej.

1. Et lille skridt ad gangen

Du har måske en lang liste af vaner, du gerne vil ændre. Tag en ting ad gangen. Og bid din forandring op i små bidder. Sæt dig nogle enkle delmål. Og husk at fejre dem, når du når dem. Alt tager tid. Det kan tage op til 60 dage (sågar mere) at ændre en dårlig vane til en god, afhængig af hvor dybt vanen stikker.

2. Lad være med at straffe dig selv, når den gamle vane indhenter dig

Det hele går derudaf. Den gamle vane er snart ude af syne, den nye smiler til dig hver dag. Og så – så falder du i med begge ben. Lad være med at straffe dig selv. Den virkelige test af dig selv og dermed værdien af det, du gerne vil opnå med den nye vane, er din evne til at tilgive dig selv og komme tilbage på sporet.

3. Gør dine fremskridt synlige for dig selv – og andre (hvis du har nogen, der hepper på dig)

Der er intet så bekræftende som synlighed. Find ud af hvordan du vil gøre det synligt for dig selv – og andre. Nogle bruger små sedler på køleskabet. Andre en kalender. Andre igen deler det over aftensmaden. Gør det synligt. Gør det virkeligt.

4. Lad triggers styre dig

Som du læste tidligere, igangsættes dine vaner af triggers. Så benyt dig af dette. Hvis din nye, gode vane trigges af fx frisk frugt, så sørg for, at det er det første, der møder dine øjne, når du åbner køleskabet. Hvis du vil træne mere, så sørg for at have dit træningstøj liggende klart ved din taske, som noget af det første du ser. Osv. Brug triggers til at trigge de gode vaner – og undgå de triggers, der trigger de dårlige vaner.

5. Morgenstund har guld i mund

At ændre vaner kræver viljestyrke. Absolut. Viljestyrke og disciplin. Og den har vi mest af om morgenen. Så sørg for at gøre mest for dine gode vaner om morgenen, når din viljestyrke og disciplin er størst. Og brug disse ”sejre” til at undgå at lade de gamle vaner styre dig senere på dagen.

At ændre vaner er noget af det sværeste. Husk, at vi hos LOOP vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dig på vej – med at komme af med dårlige og introducere nye, gode vaner.  

HIIT træning på 24 minutter med LOOP Fitness

Læs mere

Flemming har tabt 35 kg. med LOOP træning

Læs mere

Bliv en bedre løber med styrketræning i LOOP

Læs mere