At strække ud, eller at lave strækøvelser, har flere fordele for både kroppen og sindet. Ofte og i lang tid har det været kutyme at sige, at hvis ikke man strækker ud efter styrketræning, så bliver man mere øm i musklerne. Det er dog ikke tilfældet, men til gengæld er der mange andre gode grunde til ikke at springe strækøvelserne over.
Her er nogle af de vigtigste grunde til, hvorfor det er godt at strække ud:
- Øget fleksibilitet: Regelmæssig udstrækning kan hjælpe med at øge musklernes fleksibilitet, hvilket kan forbedre din bevægelsesfrihed og reducere risikoen for skader. Jo ældre vi bliver, jo mindre fleksible bliver ledbånd og ligamenter, så brug strækområdet i LOOP flittigt.
- Forbedret cirkulation: Strækøvelser kan forbedre blodcirkulationen i musklerne, hvilket hjælper med at levere ilt og næringsstoffer til muskelvævet og fjerne affaldsprodukter.
- Reduceret muskelspænding: Strækning kan hjælpe med at reducere muskelspændinger og ømhed, især efter træning eller en lang dag med fysisk aktivitet.
- Bedre kropsholdning: Ved at strække muskler, der kan blive stramme og ubalancerede, kan du forbedre din kropsholdning. Dette er især vigtigt for dem, der sidder meget ned i løbet af dagen.
LOOP har set på 3 effektive strækøvelser.
Baglårsstræk
Stramme baglår kan trække på bækkenet og lænden og føre til rygsmerter. Det er derfor gavnligt at strække baglårene med denne simple strækøvelse. Sid på gulvet med det ene ben strakt lige ud foran dig og det andet ben bøjet, så foden rammer dit strakte bens inderlår. Tag en dyb indånding og bøj din krop ud over det strakte ben, mens du ånder ud. Forsøg at nå dine tæer på det strakte ben. Træk vejret roligt mens du holder strækket 20 sekunder. Gentag 2 gange og skift ben.
Rygstræk
Efter både fysisk aktivitet, hvor vi bruger musklerne i den øverste del af ryggen, og efter en lang dag foran computeren, kan denne strækøvelse mindske spændinger i nakke og mellem skulderbladene. Den er lidt kringlet at udføre, men så snart du mærker den, er den virkelig en forebyggende faktor for eksempelvis spændingshovedpine.
Stå med siden til ribben i LOOPs strækområde. Hold fast i ribben med din inderste hånd. Løft derefter det yderste ben og bøj det. Med din yderste hånd griber du fast i indersiden af hælen på dit yderste. Pres hælen nedad og lad din arm og skulder følge med. Hold strækket i 20 sekunder og træk vejret roligt. Gentag 2 gange og skift arm. Øvelsen kan ligeledes udføres ved at holde fast i en stol eller lign.
Hoftestræk
Hoftestræk hjælper på at øge fleksibiliteten omkring hofterne og lænden. Dette hjælper på hoftebalancen og sikrer et gangmønster, der kan forhindre eksempelvis fald.
Sid på gulvet med bøjede ben. “vælt” ud til siden med knæene, så det ene knæ rammer modsatte fod. Hold strækket i 20 sekunder. Skift ben og gentag.
To generelle tip til stræk
Udfør strækkene roligt og kontrolleret.
Ånd dybt ind og ud for at få musklerne til at slappe af under strækket.
God fornøjelse.