En fordel ved at benytte crosstraineren er, at den træner hele kroppen. Du vil derfor både træne og arbejde med musklerne i under- og overkrop på samme tid. Så er du helt klar til at gå i LOOP-cirklen bagefter.
Den største fordel ved crosstraineren er, at den i modsætning til f.eks. et løbebånd, er endnu mere skånsom for kroppens led. De fleste løbebånd har en god affjedring, men man får trods alt stød op gennem kroppen ved løb, når man rammer løbefladen. Det gør man ikke på samme måde på en crosstrainer.
Først og fremmest er det vigtigt, at man ikke bare står på crosstraineren og lader maskinen gøre arbejdet. Du skal sætte maskinen i gang ved at bruge dine arme og ben, som du bevæger frem og tilbage på samme måde, som hvis du løber.
Det er vigtigt, at du undgår at hvile armene på håndtagene, men lade musklerne og bevægelserne trække dem frem og tilbage. På samme måde skal musklerne i benene føre pedalerne frem og tilbage, lad ikke bare benene følge bevægelserne. Træk dine skuldre tilbage, stram op i maven og kig lige frem så du har den rigtige holdning. Det er vigtigt, at man ikke står og falder sammen på crosstraineren.
En fejl som mange laver på en crosstrainer er, at de har for lav modstand og kører i for lavt et tempo. Eller har for lav modstand og kører i for højt tempo. For at få den fulde effekt af crosstraineren som et motionsredskab, så skal du sørge for at have en god belastning på, så du kommer til at arbejde både med armene og benene for at holde crosstraineren i gang.
Nogle af de ting man kan komme til at gøre, som gør at man ikke får maksimalt udbytte er f.eks.:
- Kun følger maskinens bevægelser og ikke er ”aktiv”
- Lader overkroppen hvile: Undgå at lade armene hvile på håndtagene. Det er vigtigt at lad musklerne i både ben og arme være aktive og trække håndtagene frem og tilbage.
- Lader benene følge maskinenes bevægelse: Træd i pedalerne og lad ikke bare benene følge maskinens bevægelser.
- Falder sammen i overkroppen. Træk dine skuldre ned, stram op i mavemusklerne, som skulle du til at løfte i maskinerne i cirklen, kig lige frem, så du har en flot rank holdning under din træning.
Teknikken til en god træning på crosstraineren
Fokuser på at presse med fod og ben, så du hviler med dine fødder i pedalerne. Brug dine ben aktivt til at holde gang i crosstraineren.
Træk med dine arme for at holde overkroppen i gang samtidig med, at du presser med fødderne og bruger benene.
Husk at få modstand på, så du skal arbejde for at holde crosstranineren i gang. Du kan sagtens få pulsen og vejrtrækningen op selv om du ikke har så mange omdrejninger på crosstraineren. Prøv om du kan ramme omkring 70 omdrejninger pr. minut. Samtidig kan du bruge Borg-skalaen til at finde ud af, hvor hårdt det skal være.
Graden af oplevet anstrengelse
Pulsvisning er vigtig og det kan crosstraineren, hvis du benytter håndtagene – men lyt også til din krops signaler.
Steffen fra vores hovedkontor har selv testet crosstraineren ift. at presse sig selv. Steffen lå med en belastning på mellem 18 og 21, hvilket gjorde at han lå på omkring 65-70 omdrejninger pr. minut. Det resulterede i at han fik pulsen op og vejrtrækningen var på arbejde. Steffen havde kun mulighed for at svare med få ord, hvis han skulle føre en samtale. Så han lå rimelig højt på Borg-skalaen. Fordelen ved dette var at han fik varmen, fik pulsen op og fik brugt musklerne i både arme og ben og derved var helt klar til at fortsætte i cirklen.
Er du en af dem som gerne står længere tid på crosstraineren så husk: En høj intensitet, det vil sige modstand på maskinen under træning på crosstrainer, er nøglen til succes