Log ind

Bevar motivationen og overskuddet i december

3 tips fra sundhedscoach Katrine Gisiger

Måske du kan mærke stressen snige sig ind på dig, at du ikke har fået trænet, eller spist, som du gerne ville, og at de sociale arrangementer står i kø.

Bare rolig – det bliver sikkert meget værre.

Her har du tre tips til at holde gang i motivationen og passe på dit overskud gennem juletiden.

1. Undgå alt-eller-intet-fælden

Du må regne med, at en travl tid giver mindre mulighed for træning og sund mad. Men det kan du komme i forkøbet ved at ændre dine forventninger fra start.

Der sker nemlig det for mange, at barren bliver for høj, og så ender det i “så kan det være ligemeget”-tanker, hvor al motivation forsvinder med vinterblæsten.

Hvis du f.eks. plejer at lave noget ekstra træning efter dine to runder i cirklen, så kan den del skæres fra, eller målet kan være blot en enkelt gang rundt i cirklen.
Hvis du plejer at spise godt med grøntsager, men nu står julefrokosterne for døren, så hold fast i at spise frugt hver dag, f.eks. klementiner.

2. Skær mentale udgifter fra

En klassisk fælde i december er, at mange lægger en masse ekstra planer ind, der koster overskud og tid, men uden at vælge tilsvarende fra. Det giver mindre overskud, mere mental træthed og mere stress.

Samtidig har vi vejret, som jo altid er ‘spændende’ på denne tid af året: mørket, der gør dig mere træt og tung i hovedet. Regnen, som gør det sværere at få frisk luft (f.eks. gåture og cykel som transport), og sne og kulde, der giver uforudsete problemer som forsinkelser eller at mobilen hurtigere løber tør for strøm.

Så regn med, at alle de her ting vil komme, og tag valg om at gøre plads til det.

Tænk på det, som om du har én pose penge hver dag, og hele den pose skal kunne holde til dagen er slut. Hvis du bruger flere penge, end du har, så skal du tage et lån, hvor der også skal betales renter.

Skær derfor de ting fra, du kan, af huslige pligter og arrangementer, som du ikke glæder dig til.

Er det svært at sige nej eller melde afbud til noget, du ikke har lyst til, fordi du er bange for at skuffe dem, der holder det, så vær ærlig og ‘spil med åbne kort’.

Fortæl, at du har for meget om ørene, men at du også er bange for at skuffe dem, hvis du ikke kommer (eller hvis du går efter kort tid/kun deltager i noget af det).

Det leder ofte til, at folk får lyst til at hjælpe dig med ikke at have dårlig samvittighed over det.

3. Lav en “tada-liste”

Man kan let drukne i to-do-lister i julen og få en træls følelse af konstant at være bagud.

Hertil anbefaler Katrine en “Tada-liste”, hvor du kun skriver ting på, du har gjort (og derfor kan sige “tadaaa” til). Det tvinger hjernens fokus hen på alt det, du når, og du vil sikkert hurtigt finde ud af, at det er meget mere, end du går og tror.

De usynlige ting er ekstra gode at sætte på tada-listen, såsom at have besluttet, hvad en person skal have i gave, have planlagt julemiddagen eller have valgt noget oprydning/rengøring fra for at få mentalt råd til noget andet.

Det kan også være dele af en handling eller små ting, der koster energi, men som du ikke føler, er noget at være stolt af, så der f.eks. står “tog støvsugeren frem” eller “fjernede sne fra forruden”.

Det kan både give bedre humør og gøre det nemmere at komme ud af handlingslammelse over alt det, man skal nå. Den lammelse leder ofte til, at man forsvinder væk i telefonen og dermed får endnu mindre tid – eller spiser flere søde sager og bebrejder sig selv for det.

Vil du gerne have tips til, at din spisning ikke skal stresse dig? Se Katrines gratis minikursus her: https://katrinegisiger.dk/madro/. Det handler både om at slippe sukkertrang, undgå overmæthed, komme ud af følelsesmæssig spisning og få “madro” frem for “madstress”.

Læs flere artikler fra LOOP Fitness

Mød et medlem – Lykke Lind Thomsen

Læs mere

Er tung styrketræning vigtigt?

Læs mere

Med få ændringer, kan du opnå mere

Læs mere